Èxit de públic al Festival de Pasqua de Cervera

  • Del 21 al 30 de març han tingut lloc 14 concerts i diverses activitats paral·leles amb un increment d’assistència que supera el 25% respecte l’any passat

Cervera ha viscut amb èxit de públic i de crítica especialitzada aquesta nova edició del Festival de Pasqua. Tots els concerts i activitats paral·leles han augmentat d’assistència, ja que s’hauran superat les 1.800 localitats ocupades; la qual cosa suposa un increment aproximat d’un 25% respecte l’any anterior. 

D’aquesta manera, es reafirma i constata l’interés d’aquest esdeveniment, tant per part del sector musical especialitzat en la música clàssica catalana, com també per part del públic general, demostrant la bona salut d’aquest certamen pel que respecta a la convocatòria de públic i, paral·lelament, el seu prestigi com a catalitzador i promotor de la música feta al nostre país d’ara i d’abans. 

Del 21 al 30 de març, s’ha programat 10 produccions musicals diferents que s’han concretat en un total de 14 concerts. Les tradicions musicals catalanes i el fet de donar protagonisme als compositors i intèrprets del nostre país, han estat els eixos principals de la programació. D’aquesta manera, el Festival ha posat el focus en dues personalitats de la nostra música: els compositors Ricard Lamote de Grignon (125è aniversari del seu naixement) i molt especialment Josep Valls i Royo (25è aniversari de la seva mort), exiliat a França el 1939 i que mai més va tornar a viure a Catalunya.

En aquesta edició, també culminen els 4 anys al capdavant de la direcció artística del músic i estudiós de musicologia, Jordi Armengol. 

Una proposta artística que posa èmfasi en la varietat d’estils i en la música clàssica catalana com a eix vertebrador

Com cada any, el Festival ha dividit la seva programació en dues setmanes consecutives. En la primera setmana s’han programat 3 concerts. El Festival s’ha iniciat amb el tradicional concert escolar a càrrec de LleidArt Ensemble amb “Les aventures de la Bol i el Ling”. Aquesta actuació vol atansar la música als més petits i que es converteixin en el nou públic del festival del futur. 

El concert inaugural ha omplert el Paranimf de la Universitat per gaudir de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida sota la direcció de Salvador Brotons. 

Per cloure la primera setmana de programació, la percussionista Núria Andorrà ha sorprès amb el seu espectacle “Nu.A”. Un muntatge on l’artista se serveix d’instruments de percussió esquelles heretades de la família, pissarres del Pirineu lleidatà i ceràmica de Verdú. 

Aquest dijous s’ha reprès la programació fent un record a Josep Valls i Royo, en motiu 25è aniversari de la mort. Els artistes Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada (pianista) han recuperat diverses obres d’aquest compositor català amb la presència entre el públic dels seus familars vinguts expressament des de França, país on es va exiliar.

Els concerts de proximitat també han gaudit d’una bona assistència de públic i de satisfacció en general. Albert Guinovart ha presentat a Cervera el programa “El piano català. Tres poètiques diferents” i els Blooming Duo, les “Noves sonoritats per a la tradició”. Divendres al vespre el Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Mireia Barrera, ha omplert el Paranimf amb “La riquesa de la música coral catalana”. 

Aquest dissabte es tanca la programació amb els concerts de proximitat “Ressonàncies de silenci” amb Sílvia Vidal (piano) i Ramon Humet (bols tibetans, bols de quars i gong) i els Dichos Diabolos amb “Nigra Sum. Música per a la Verge de Montserrat”.

I culmina aquesta 14ª edició del Festival de Pasqua amb un gran concert que també ha omplert el Paranimf de la Universitat. Es tracta del programa “Francesc Andreví i Ramon Carnicer: dos lleidatans a Madrid” dirigit per Xavier Puig amb Marta Bonet (soprano), Marta Infante, (mezzosoprano), David Alegret (tenor), Jordi Serrano (baríton), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i l’Orquestra Terrassa 48. 

Les activitats paral·leles completen la programació d’enguany

La proposta artística de Jordi Armengol es complementa amb la programació de diverses activitats paral·leles que també han congregat més públic. Del 22 al 30 de març s’ha pogut veure a l’Auditori l’exposició “Alícia de Larrocha, 1923-2023”. La mostra està comissariada per la seva filla, Alícia Torra de Larrocha.

En aquesta edició, també s’ha pogut gaudir de la projecció del documental “Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard”dirigit per Josep Badell i Xavier Bosch.

Per la seva banda, Raül Garrigasait (escriptor i hel·lenista) ha protagonitzat la conferència: “Mompou i Gerhard, els dos camins de la modernitat”.

El Festival també ha acollit el Concert – presentació del llibre “La viola tenor Parramon” amb Emmanuel Balssa (viola tenor), Daniel Blanch (piano), Jordi Pinto (autor del llibre), Pere-Andreu Jariod (periodista i divulgador musical).

I, finalment, divendres s’ha projectat el documental “Les mans d’Alícia”, una obra audiovisual sobre Alícia de Larrocha i que està dirigida per Verònica Font i Yolanda Olmos. Com a nota destacada, aquesta projecció ha vingut precedida per la presentació d’Alícia Torra, filla de la pianista, que també ha atès el públic interessat en les curiositats d’Alícia de Larrocha. 

El Festival de Pasqua està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.