Definició

Una mirada a les nostres tradicions musicals

Una bona manera de saber l’estima que un poble té per la seva cultura és observar de quina manera s’encara amb la seva pròpia tradició cultural i quina mirada té envers els llegats que ha heretat. És a dir, com es nodreix del passat per entendre el present i com, en definitiva, s’emmiralla en el que va ser per fonamentar el seu futur.

És important, això no obstant, no partir de la premissa que conèixer i preservar la mateixa tradició equival a ser conformista o conservador. Això significaria reduir la cultura a un estat fòssil, a guardar-la en vitrines i observar-la des de fora. Ja ho va dir Robert Gerhard: “Aquells que mantenen viva la tradició no són els que s’hi conformen, sinó els que la transformen”. L’objectiu, doncs, és emmirallar-nos en la nostra tradició i, tot fent-ne lectures contemporànies, establir-la com a base per a conrear l’art d’avui en dia. Sense unes arrels sanes, l’arbre de la cultura creixerà malaltís, sense possibilitat d’expandir-se com cal.

És per aquest motiu que el Festival de Pasqua d’enguany, sempre incidint en el coneixement del nostre patrimoni musical, vol descobrir les mirades que els compositors i intèrprets fan de les nostres tradicions musicals, com s’hi inspiren, les reinterpreten i les transformen, i veure finalment quin resultat obtenen d’aquestes relectures.

A més, durant el Festival també es recordarà dues personalitats de la nostra música que cal conèixer i escoltar: els compositors Ricard Lamote de Grignon (125è aniversari del seu naixement) i molt especialment Josep Valls i Royo (25è aniversari de la seva mort), exiliat a França el 1939 i que mai més va tornar a viure a Catalunya.

En aquesta catorzena edició del Festival de Pasqua hi trobareu 10 produccions que es concreten en 14 concerts en diferents espais de la ciutat de Cervera, a més d’una conferència sobre la relació entre Mompou i Gerhard, dues projeccions de documentals, un concert-presentació del llibre “La viola tenor Parramon” i l’exposició “Alícia de Larrocha, 1923-2023”.

Gaudiu-lo!

Jordi Armengol
Director artístic del Festival de Pasqua