Roger Padullés amb Francisco Poyato i Roger Illa inauguren els concerts matinals del Festival

El Festival de Pasqua ha inaugurat aquest divendres, 7 d’abril, els concerts matinals. Sessions dobles a les 11,30 hores i a les 13 hores per tal que tothom pugui accedir a un dels dos concerts programats.

A l’Auditori Municipal, el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato ens han presentat “Les cançons de Pau Casals”. Els dos intèrprets han posat de relleu una part molt desconeguda del llegat de Pau Casals, les seves cançons. En el programa, també l’han acompanyat les obres del seu amic Juli Garreta i els també exiliats Pahissa i Samper.

Proper a aquest espai, a l’Església de Sant Joan, s’hi ha pogut escoltar el fortepiano de Roger Illa amb el programa titulat, “Música per a tecla del XVIII i XIX català. Emigració, exili, duel i retorn”. El fortepiano ha estat el protagonista d’aquest concert el públic ha pogut gaudir de la riquesa de la música catalana per a tecla. Com a nota destacada, s’hi ha pogut escoltar per primera vegada obres del segarrenc Francesc Andreví, conservades a l’Arxiu Històric Comarcal de Cervera.

A la tarda, a les 17,30 hores, també s’han reprès les activitats paral·leles programades en l’edició d’enguany. L’Auditori ha acollit la conferència “Tres mesos abans de la Guerra Civil. L’Orquestra Pau Casals i Catalunya al centre del panorama musical internacional”. Ha anat a càrrec de Pepe Reche, investigador, docent, divulgador i doctor en Musicologia.

Al vespre, a les 20 hores, el Paranimf de la Universitat acull l’últim concert de la jornada amb els flamant guanyadors d’un Premi Enderrock, els Kebyart Ensemble. Aquest quartet de saxos és un dels grups de música de cambra més destacats del nostre país. Amb una trajectòria impecable que no para d’anar en ascens, el quartet s’ha consolidat plenament en el panorama nacional i internacional. Ens proposen el programa, “Memòria”, amb obres que s’han recuperat de l’oblit (com el Quartet per a saxòfons de Montserrat Campmany, en la que serà la primera audició a Catalunya) o bé que s’han inspirat girant la mirada cap al passat, mantenint viva la tradició tot renovant-la des d’una visió plenament contemporània.

Diumenge, 8 d’abril, serà l’últim dia de programació del Festival de Pasqua. La jornada s’iniciarà amb concerts matinals de sessió doble a les 11,30 hores i a les 13 hores. En aquest cas, Nexus Piano Duo actuaran a l’Auditori amb “Un piano i quatre mans”, on ens interpretaran obres de Massià, Bonet, Albèniz, Mompou, Bertran i Gerhard.

En una altra ubicació, a Cal Coromina (c/ Major, 113), el Quartet Atenea ens oferirà “Des de Quito a Sant Petersburg, passant per Barcelona”; un viatge musical amb obres de Benejam, Casals i Cervelló.

A les 17,30 hores, tindrà lloc la  projecció del documental: “Pau Casals i les Nacions Unides“, on a través de documents històrics, materials inèdits i entrevistes, aquesta producció ens presenta la llarga i intensa relació de Pau Casals amb les Nacions Unides i la seva defensa de la pau.

Finalment, clourà el Festival de Pasqua d’enguany el concert de l’Orquestra Barroca Catalana amb “L’esplendor del Barroc català”. Aquesta formació orquestral, capdavantera al nostre país en la interpretació amb criteris històrics, ens oferirà un concert amb obres dels grans compositors del nostre barroc. Música que posarà de manifest l’immens patrimoni que hi ha a Catalunya, des de les lluminoses obertures orquestrals fins al corprenedor i meravellós “Stabat Mater” de Josep Pla.

El certamen haurà acollit del 30 de març al 8 d’abril un total de 15 concerts en 5 espais diferents de Cervera.

El Festival de Pasqua està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.