La Julià Carbonell inaugura el Festival de Pasqua

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) ha inaugurat aquest dissabte, 1 d’abril, la 13ª edició del Festival de Pasqua de Cervera, el certamen referent de la música clàssica catalana

En un Paranimf de la Universitat amb prop de dues centes persones, l’OJC ha estrenat, sota la direcció d’Alfons Reverté, el programa “Música i exili”, una temàtica que vertebra el certamen d’enguany, ja que està dedicat a Pau Casals i altres compositors que van patir l’exili. De Ramon Carnicer s’ha interpretat la seva obertura per a l’estrena barcelonina de l’òpera “El barber de Sevilla”; de Jaume Pahissa s’ha pogut escoltar la “Suite Intertonal” i de Pau Casals la sardana “Sant Martí del Canigó”. A més, l’OJC ha finalitzat el concert amb la “Simfonia Esparsa” de Manuel Oltra, on es palesa la seva gran intel·ligència compositiva.

n

Aquest concert inaugural ha comptat amb l’assistència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. La consellera ha estat acompanyada de Joan Santacana, paer en cap de Cervera; Mercè Carulla, regidora de cultura Paeria i diputada a la Diputació de Lleida; Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida; Xavier Cester, director de l´àrea de música de l´Institut Català d´Empreses Culturals de la Generalitat; Robert Cabasés, director Serveis Territorials de Justícia a Lleida; Ramon Augé, primer tinent d´alcalde de la Paeria; Roser Segura, quarta tinent d´alcalde de la Paeria; Elisabeth Jové, consellera comarcal de cultura del CCS; i Jordi Armengol, director artístic del Festival de Pasqua; entre altres autoritats.

n

Aquest diumenge 2 d’abril, seguiran els concerts amb el Cor Madrigal. Aquest concert titulat “Un segle de música coral catalana”, ens planteja un viatge que comença amb dues estrenes de Joan Magrané i Albert Guinovart i acaba un segle endarrere amb el modernisme d’Enric Morera.

n

També s’han iniciat les activitats paral·leles del certamen

n

A la tarda, s’han iniciat les activitats paral·leles amb la inauguració al Museu de Cervera de l’exposició “Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”. Prèviament, ha tingut lloc una conferència a càrrec del seu comissari, Jaume Ayats.

n

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, impulsada pel mecenes cultural Rafael Patxot, és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana. L’objectiu principal era recuperar, estudiar i retornar al poble català el seu propi corpus musical. L’exposició és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials que guardava la família Patxot.

n

Diumenge seguiran les activitats paral·leles amb la projecció del documental: “Pau Casals, l’home que va fer sentir el silenci”.

n

Un certamen referent de la música clàssica catalana que es perllongarà fins el 8 d’abril

n

En aquesta tretzena edició del Festival s’hi podran viure 10 produccions musicals diferents que es concretaran en un total de 15 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais d’actuació.

n

El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.