Cervera clou amb èxit una nova edició del Festival de Pasqua

Per tretzena vegada consecutiva, Cervera s’ha convertit, del 30 de març al 8 d’abril, en la capital de la música clàssica catalana.

El Festival de Pasqua ha programat un total de 10 produccions musicals diferents que s’han concretat en un total de 15 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais d’actuació.

L’organització es mostra satisfeta per l’alt nombre d’ocupació de tots els concerts programats i, sobretot, per la contribució que realitza aquest certamen especialitzat a revitalitzar, cuidar, difondre i recuperar obres i compositors del patrimoni musical català. Una tasca ineludible que dona sentit a aquest festival des de la seva primera edició, ara fa tretze anys.

Enguany, el director artístic, Jordi Armengol, ha centrat gran part del certamen en la commemoració del 50è aniversari de la mort de Pau Casals i, tot fent èmfasi amb l’exili que va patir un dels nostres compositors i intèrprets més universals, el certamen ha volgut posar en valor l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats. D’aquesta manera, hi ha hagut dos fils conductors que han recorregut la programació del Festival d’enguany: la música i la vida de Pau Casals i l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats.

Al repertori de cada concert, treballat juntament amb cadascun dels intèrprets, s’hi ha pogut trobar com a mínim alguna peça dels següents tretze compositors: els exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard i els emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Terradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

El certamen s’ha dividit en dues setmanes de programació. En la primera, s’ha pogut escoltar la proposta de concert per a públic familiar de la companyia Eix Creatiu, “A tentipotenti”. Una actuació amb el focus posat a apropar la música clàssica a les noves generacions. D’altra banda, i com en cada edició, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida ha inaugurat oficialment el Festival amb l’estrena del programa “Música i exili”. L’OJC ha donat pas al concert del Cor Madrigal, on s’han estrenat obres d’Albert Guinovart i Joan Magrané.

La segona setmana s’ha iniciat amb el concert degustació a càrrec també de Lluís Capdevila, amb la presentació del seu nou disc “Lament”. La programació ha continuat el dies següents amb el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato que ens han apropat “Les cançons de Pau Casals”; Roger Illa ha interpretat amb un fortepiano el programa “La música per a tecla del XVIII i XIX català. Emigració, exili, duel i retorn”; Kebyart Ensemble ha apropat a Cervera “Memòria”; Nexus Piano Duo el programa “Un piano i quatre mans”; el Quartet Atenea “Des de Quito a St. Petersburg passant per Barcelona”; i l’Orquestra Barroca Catalana ha finalitzat el festival amb el Paranimf de la Universitat ple per escoltar el concert “L’esplendor del barroc català”.

Com en cada edició, el Festival vol aglutinar també diverses activitats paral·leles destinades a satisfer la curiositat dels interessats amb la música clàssica catalana. Per aquesta raó, enguany s’ha inaugurat l’exposició: “Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”. La mostra ha anat precedida d’una conferència a càrrec del seu comissari, Jaume Ayats.

També s’han pogut veure dos documentals sobre la figura del compositor homenatjat: “Pau Casals i les Nacions Unides” i “Pau Casals, l’home que va fer sentir el silenci“. Paral·lelament, el musicòleg, Pepe Reche, també ha ofert una conferència sobre: “Tres mesos abans de la Guerra Civil. L’Orquestra Pau Casals i Catalunya al centre del panorama musical internacional“.

El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.