Tot a punt per a una nova edició del Festival de Pasqua

Cervera comença a preparar els diferents espais i equipaments per acollir, del 30 de març al 8 d’abril, la 13ª edició del Festival de Pasqua, el certamen referent de la música clàssica catalana. S’hi podran veure 10 produccions musicals diferents que es concretaran en un total de 15 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais d’actuació.

Aquesta primera setmana d’activitat musical s’iniciarà aquest dijous, 30 de març, amb el tradicional concert dirigit al públic escolar. Enguany, al Gran Teatre de La Passió s’hi podrà veure l’espectacle “A tentipotenti” a càrrec de la companyia Eix Creatiu -sorgida de la unió de Fadunito i OA2 Produccions-. Centenars d’escolars procedents de la Segarra i d’altres comarques properes podran veure un muntatge de gran format que parla sobre l’ús excessiu dels plàstics i que compta amb 17 artistes a l’escenari entre músics i actors. El mateix espectacle es podrà tornar a veure el mateix dia a les 20 hores, en una nova funció oberta a la resta de públic.

n

El concert inaugural del Festival tindrà lloc dissabte, 1 d’abril, també a les 20 hores. Com en totes les edicions del certamen, serà l’Orquestra Julià Carbonell l’encarregada d’aquesta obertura oficial. Ho farà sota la direcció d’Alfons Reverté i amb el programa “Música i exili”.

n

 

n

Segons explica el director artístic del Festival, Jordi Armengol, a la “Catalunya dels segles XIX i XX, molts músics (i artistes en general) van patir exili per qüestions polítiques i de compromís amb els seus ideals. En són uns bons exemples els tres primers compositors que escoltarem en aquest concert”. De Carnicer s’interpretarà la seva obertura per a l’estrena barcelonina de l’òpera “El barber de Sevilla”; de Pahissa descobrirem la interessantíssima  “Suite Intertonal” i de Casals la sardana Sant Martí del Canigó. A més, per cloure el concert l’OJC ens oferirà la “Simfonia Esparsa” de Manuel Oltra, on es palesa la seva gran intel·ligència compositiva.

n

El dia següent, diumenge 2 d’abril, serà el torn del Cor Madrigal. La música coral és, sens dubte, un dels pilars bàsics de la tradició musical a Catalunya. Segons explica Armengol, aquest concert “ens planteja un viatge que comença amb dues estrenes de Joan Magrané i Albert Guinovart i acaba un segle endarrere amb el modernisme d’Enric Morera”. Pel director artístic del Festival aquesta és “una bona ocasió per gaudir de la riquesa extraordinària de la nostra música coral”.

n

El certamen cerverí també inclou diverses activitats paral·leles. En aquesta edició, podrem gaudir de l’exposició “Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”. La mostra s’inaugurarà el dissabte 1 d’abril amb una conferència a càrrec del seu comissari, Jaume Ayats, a les 17,30 hores al Museu de Cervera.

n

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, impulsada pel mecenes cultural Rafael Patxot, és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana. L’objectiu principal era recuperar, estudiar i retornar al poble català el seu propi corpus musical. L’exposició és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials que guardava la família Patxot.

n

Un festival dividit en dues setmanes de programació

n

La segona setmana s’iniciarà amb el concert degustació a càrrec també de Lluís Capdevila, amb la presentació del seu nou disc “Lament”. La programació seguirà el dies següents amb el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato que ens aproparan “Les cançons de Pau Casals”; Roger Illa interpretarà amb un fortepiano el programa “La música per a tecla del XVIII i XIX català. Emigració, exili, duel i retorn”; Kebyart Ensemble portarà a Cervera “Memòria”; Nexus Piano Duo el programa “Un piano i quatre mans”; el Quartet Atenea “Des de Quito a St. Petersburg passant per Barcelona”; i l’Orquestra Barroca Catalana clourà el festival amb “L’esplendor del barroc català”.

n

El director artístic, Jordi Armengol, destaca que en aquesta edició el Festival de Pasqua es commemorarà el 50è aniversari de la mort de Pau Casals i, tot fent èmfasi amb l’exili que va patir un dels nostres compositors i intèrprets més universals, el certamen posarà en valor l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats.

n

D’aquesta manera, dos fils conductors recorreran la programació del Festival d’enguany: la música i la vida de Pau Casals i l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats. Al repertori de cada concert, treballat juntament amb cadascun dels intèrprets, s’hi trobarà com a mínim alguna peça dels següents tretze compositors: els exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard i els emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Terradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

n

El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.

n

Entrades anticipades a la venda

n

Totes les persones que vulguin gaudir dels 15 concerts programats en el certamen d’enguany, ja poden adquirir les seves localitats a través d’aquest web.

n

Com és habitual, la compra anticipada està bonificada amb diversos avantatges. Un dels més destacats és el descompte de més d’un 20{8cf90b6d60fd2d3040706c43f3898df7001d04aa37cb897f3ecfecbf28129cfc} en el seu preu, ja que dels 18 euros dels concerts de vespre a taquilla, es passa a 14 euros si es fa la compta anticipada pel web. Paral·lelament, també es poden adquirir de forma anticipada les entrades pels concerts de matí per només 6 euros.

n

També s’han posat a la venda els abonaments al Festival, per tant, els interessats en assistir a més d’un concert poden escollir l’adquisició d’un abonament que els permetrà veure tots els concerts del certamen per només 70 euros, la qual cosa suposa un 40{8cf90b6d60fd2d3040706c43f3898df7001d04aa37cb897f3ecfecbf28129cfc} de descompte. També hi ha abonaments específics per gaudir dels concerts de vespre per només 55 euros. Els concerts matinals també tenen el seu propi abonament, el qual permet gaudir de dos concerts diferents per tan sols 10 euros.

n

En aquesta edició, l’organització renova els acords amb diverses entitats i organitzacions com el Carnet Jove, el Club TRESC i diversos mitjans de comunicació, entre d’altres, per oferir descomptes entre els seus abonats. També gaudeixen d’importants bonificacions el col·lectiu “Apropa Cultura”, els majors de 65 anys i les famílies monoparentals i/o nombroses. Cal recordar que les diferents opcions de descompte (entrada anticipada o a través d’aquestes rebaixes amb entitats o subscriptors de mitjans) no són acumulables entre elles.

n

Aposta contundent per acostar la música clàssica catalana als més joves

n

En aquesta política de fer accessible la música clàssica catalana a totes les capes de la societat, el Festival de Pasqua també vol fer una especial atenció als més joves. Per aquesta raó, els concerts de vespre tindran un preu de només 6 euros pels menors de 18 anys i de 2 euros en el cas dels concerts matinals.

n

 

n