TOT A PUNT PER A L’ESTRENA DE L’11ª EDICIÓ DEL FESTIVAL DE PASQUA

  • Aquest cap de setmana, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell i el Quartet Casals obriran el certamen referent de la música clàssica catalana
  • S’ha programat 15 concerts i diverses activitats paral·leles com projeccions documentals, audicions, conferències i exposicions
  • El certamen tindrà lloc del 27 de març al 4 d’abril en diferents espais de Cervera

Cervera ja es comença a preparar per acollir una nova edició del Festival de Pasqua, el certamen referent de la música clàssica catalana.

Del 27 de març al 4 d’abril, es programen 11 produccions musicals diferents que s’acabaran concretant en 15 concerts repartits en 6 dies i en espais diferents de la ciutat com l’emblemàtic Paranimf, l’Auditori Municipal, l’Església de Sant Domènec o, fins i tot, la Sala de Quadres de la pròpia Paeria.

Enguany, el festival estrena també nou director artístic, el violista i musicòleg Jordi Armengol. La seva directriu artística manté les arrels que conformen la identitat del festival (la potenciació de la música clàssica catalana), però alhora s’obre a noves propostes multidisciplinars, altres gèneres musicals i, sobretot, aglutinar activitats paral·leles com projeccions documentals, audicions comentades o exposicions i conferències durant els dies del certamen.

El festival cerverí s’afegeix a les commemoracions de dos aniversaris indispensables: el 125è del naixement de Robert Gerhard i el 50è de la mort de Joan Manén, dos dels casos més paradigmàtics del desconeixement que tenim dels nostres músics més universals. També hi haurà un record pel Quartet Renaixement d’Eduard Toldrà.

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell i el Quartet Casals obren el certamen

Els concerts del festival començaran el proper dissabte, 27 de març, a les 20 hores amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.  L’orquestra lleidatana s’acompanyarà del tenor Roger Padullés per interpretar diverses obres d’autors com Manén, Gerhard i Bertran en un programa titulat: “Dos mestres universals i un de futur”.

Les activitats del festival, però, s’iniciaran abans. A les 17 hores a l’Auditori Municipal, Oriol Pérez Treviño oferirà una conferència al voltant de l’exposició “Tot escoltant Gerhard” de la qual precisament n’és comissari. Poc després, a les 18’15 hores, tindrà lloc la inauguració d’aquesta exposició que restarà visitable al Museu de Cervera fins el 2 de maig.

El dia següent, diumenge, 28 de març, tindrà lloc a l’Auditori Municipal a les 17’30 hores, la projecció del documental “Joan Manén, variacions sense tema”, un interessant audiovisual que segueix els passos de l’Associació Joan Manén en el seu periple de quatre anys per recuperar aquesta gran figura oblidada i controvertida de la música, violinista autodidacte i magnífic compositor.

Més tard, a les 20 hores, el Paranimf de la Universitat acollirà el prestigiós Quartet Casals. El concert porta per títol ‘Recordant el Quartet Renaixement’ i s’hi establirà un emotiu fil de 100 anys que enllaçarà aquests dos grans grups. Per una banda, l’extraordinari Quartet Casals i, per l’altra, el Quartet Renaixement, liderat per Eduard Toldrà, que justament fa un segle tancava la seva impressionant trajectòria amb un concert al Palau de la Música.

La setmana següent, el festival continuarà amb més activitats paral·leles, juntament amb les actuacions dels artistes Carles Marigó i Jaume Sangrà amb la seva instal·lació #BombollaSegura, Júlia Farrés i Daniel Blanch, Locus Desperatus, Juanco-Monge Quartet, Anna Puig i Jordi Castellà, Àlex Garrobé, Symbiotic Duo, Companyia Xuriach i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana amb Xavier Puig.

Tots els concerts i activitats es regiran seguint estrictament tots els protocols de seguretat i de protecció activats arran de la pandèmia provocada pel Covid 19.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.