LES FIGURES DE JOAN MANÉN I ROBERT GERHARD, PROTAGONISTES DEL FESTIVAL DE PASQUA

  • El certamen comença aquest dissabte, 27 de març, amb una conferència i la inauguració d’una exposició sobre Gerhard, i es perllonga fins el 4 d’abril
  • L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell obrirà les jornades de concerts amb obres d’aquests dos compositors homenatjats

El Festival de Pasqua d’enguany commemorà dos aniversaris indispensables: el 125è del naixement de Robert Gerhard i el 50è de la mort de Joan Manén. Dos músics amb una trajectòria importantíssima, però que, fins a dia d’avui, ha estat poc vindicada.

Per aquesta raó, la primera activitat amb la qual començarà el festival d’enguany serà una conferència i una posterior inauguració d’una exposició sobre la figura de Robert Gerhard. Precisament, la conferència anirà a càrrec d’Oriol Pérez Treviño, comissari d’aquesta exposició, i tindrà lloc a les 17 hores a l’Auditori Municipal de Cervera. Després, a les 18’15 hores, es realitzarà la inauguració d’aquesta mostra al Museu. L’exposició està impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i s’hi poden observar manuscrits autògrafs, cartes, fotografies i documents originals o facsímils i, a més, s’hi podrà  escoltar la seva música i posar-la en el seu precís context. L’exposició serà visitable al Museu fins el 2 de maig. Tant la conferència com la inauguració són gratuïtes, però cal fer una reserva prèvia al web: festivalpasqua.cat

Més tard, a les 20 hores i al Paranimf de la Universitat, s’obrirà la jornada de concerts d’aquesta edició del Festival. Ho farà l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida amb el programa “Dos mestres universals i un de futur: Manén, Gerhard i Bertran”. S’hi podran escoltar obres orquestrals com “Miniatures” de Manén i el “Cançoner de Pedrell” de Gerhard. També s’interpretaran les “Tres cançons de l’Acàdia” de Moisès Bertran, compositor nascut a Mataró el 1967 i actualment establert a Colòmbia.

El dia següent, diumenge 28 de març, l’activitat del Festival es reprendrà amb una nova activitat paral·lela. L’Auditori Municipal acollirà a les 17’30 hores la projecció del documental “Joan Manén, variacions sense tema”. En aquest audiovisual, se segueixen els passos de l’Associació Joan Manén en el seu periple de quatre anys per recuperar aquesta gran figura oblidada i controvertida de la música, violinista autodidacte i magnífic compositor. Aquesta activitat és gratuïta, però també cal fer una reserva prèvia al web del Festival.

Més tard, a les 20 hores, actuarà al Paranimf el prestigiós Quartet Casals. El concert porta per títol “Recordant el Quartet Renaixement” i s’hi establirà un emotiu fil de 100 anys que enllaçarà aquests dos grans grups. Per una banda, l’extraordinari Quartet Casals i, per l’altra, el Quartet Renaixement, liderat per Eduard Toldrà, que justament fa un segle tancava la seva impressionant trajectòria amb un concert al Palau de la Música.

Un festival amb 15 concerts i que es perllonga fins el 4 d’abril

Del 27 de març al 4 d’abril, es programen a Cervera 11 produccions musicals diferents que s’acabaran concretant en 15 concerts repartits en 6 dies i en espais diferents de la ciutat com l’emblemàtic Paranimf, l’Auditori Municipal, l’Església de Sant Domènec o, fins i tot, la Sala de Quadres de la pròpia Paeria.

El següent cap de setmana, el festival continuarà amb més activitats paral·leles, juntament amb les actuacions dels artistes Carles Marigó i Jaume Sangrà amb la seva instal·lació #BombollaSegura, Júlia Farrés i Daniel Blanch, Locus Desperatus, Juanco-Monge Quartet, Anna Puig i Jordi Castellà, Àlex Garrobé, Symbiotic Duo, Companyia Xuriach i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana amb Xavier Puig.

Tots els concerts i activitats es regiran seguint estrictament tots els protocols de seguretat i de protecció activats arran de la pandèmia provocada pel Covid 19. El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.