ALBA VENTURA CLOU LA DESENA EDICIÓ DEL FESTIVAL DE PASQUA

  • El certamen ha emès en directe a través d’streaming i de forma oberta i gratuïta un total de 8 concerts
  • Cervera, tot i les dificultats imposades per la pandèmia, s’ha convertit un any més en l’epicentre de la música clàssica catalana

Un concert de piano d’Alba Ventura ha posat el colofó a una nova edició del Festival de Pasqua de Cervera. Un certamen que, tot i les dificultats organitzatives i logístiques causades per la pandèmia, ha superat la prova de foc i ha pogut celebrar amb èxit els 10 anys d’aquesta iniciativa dedicada a la música clàssica catalana.

Ventura, una de les pianistes més importants del panorama musical actual, ha actuat al Paranimf de la Universitat de Cervera amb un concert que ha inclòs peces de dos autors catalans que van compondre música culta a partir d’elements del folklore. S’han pogut escoltar les Sonates del pare Soler i els dos primers quaderns de la Suite Iberia d’Albéniz, obra d’una dificultat tècnica extrema. El concert també ha inclòs la popular Sonata “Alla turca” de Mozart.

En aquesta edició del Festival de Pasqua, han tingut lloc 8 concerts dedicats a la música clàssica catalana, la major part han estat estrenes absolutes o programes concebuts per a ser interpretats en el marc d’aquest certamen.

Èxit de l’aposta de l’streaming obert a tothom

A causa de les restriccions provocades per la pandèmia, el Festival va haver de canviar les seves tradicionals dates -i que precisament donen nom al certamen- i traslladar-se al mes novembre. Tot i això, enguany no ha estat possible celebrar el festival amb públic i la Paeria va insistir en seguir amb la seva organització pel que suposa tant per la dinamització cultural d’aquest bé essencial, com per recolzar els artistes que hi ha participat en aquests temps difícils.

L’experiència s’ha resolt amb un gran èxit, donada la qualitat dels concerts emesos en directe i en streaming a través d’Internet, i també la bona resposta a nivell de públic. Les dades preliminars indiquen centenars de persones connectades procedents de diversos punts de Catalunya i, fins i tot, algunes connexions a nivell internacional.

Grans noms del panorama musical català en una edició dedicada a Pau Casals

El festival cerverí s’ha convertit en un punt de trobada d’intèrprets del nostre país totalment consolidats que s’han fusionat en una bona simbiosi amb joves talents que han tingut l’oportunitat de mostrar el seu nivell artístic. Una altre objectiu primordial, ha estat estrènyer els lligams amb les grans entitats i institucions catalanes. Des del Palau de la Música, al Taller de Músics o la Fundació Pau Casals, passant pel Liceu, així com conservatoris, associacions i entitats musicals del nostre país, han creat vincles al llarg de les darreres edicions i compartit sinèrgies amb un festival que ha crescut, any rere any, en projecció.

Un dels referents del Festival d’enguany ha estat el mestre Pau Casals, coincidint amb la celebració del centenari de l’Orquestra Pau Casals. Paral·lelament, el certamen també s’ha unit a les commemoracions d’Eduard Toldrà, Robert Gerhard i Josep Carner.

En aquesta edició del festival han passat noms com Ilerda Antiqua amb el seu “Manuscrit de Cervera”; l’Orquestra de Cambra Catalana i el Jove Projecte Orquestral, acompanyats per la soprano Marta Arbonés, la violoncel·lista, Carla Conangla i sota la direcció de Josep Maria Sauret en el concert de celebració del desè aniversari; el quartet de saxos del Conservatori del Liceu, Delia Quartet; l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida; la Coral Ginesta de Cervera; Mireia Pintó, Vladislav Bronevetzky amb l’actriu, Sílvia Bel; la Cobla de Cambra de Catalunya; i, finalment, la pianista Alba Ventura.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.