L’exitosa estrena de ‘660 anys’ de Salvador Brotons obre el segon cap de setmana del 9è Festival de Pasqua amb la música barroca i les propostes de proximitat com a protagonistes

unnamed (3)Brotons, dirigint la seva peça, ‘660 anys’ ahir al Paranimf de la Universitat de Cervera. FOTO: Jordi Prat.
  • El violoncelista Guillermo Turina i la clavecinista Eva del Campo obren els concerts de Divendres Sant a la Casa Duran i Sanpere i al vespre la Coral Sant Jordi oferirà un recital de música vocal basat en cançons d’ahir i d’avui.

  • Dissabte i diumenge hi haurà dues actuacions diàries a espais com el Museu de Cervera, l’Auditori, la Casa Dalmases, el Celler dels Encants del Llibre i l’Església de Sant Agustí.

El Paranimf de la Universitat de Cervera va ser ahir dijous a la nit l’escenari privilegiat de l’estrena del poema simfònic ‘660 anys’ de Salvador Brotons, en el marc del concert ‘Catalunya Universal’. Brotons, padrí del festival, va dirigir la peça que li fou encarregada en motiu de la celebració de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. L’obra, un homenatge a Cervera, és una composició per a cobla que interpretà la Cobla Mediterrània i percussió, amb Robert Armengol. Segons el mateix Brotons, “es tracta d’una una celebració de la institucionalització de la Generalitat de Catalunya, fa 660 anys. L’any 1359, Pere III va convocar les Corts Catalanes a Cervera, on va ser escollit el primer president de la Generalitat. Inspirat en aquest fet, i en el monument que Josep Maria Subirachs va construir per commemorar-lo, he composat aquest poema simfònic, en què descriu els orígens i el desplegament històric de la Generalitat de Catalunya amb totes les seves lluites i anhels, i amb un final brillant i esperançador”.

Un públic entregat i agraït va aplaudir efusivament la creació de l’enèrgic mestre Brotons, que va compartir batuta amb el director del Festival de Pasqua, Josep Maria Sauret, al llarg del concert, que també va comptar amb la Coral Polifònica de Puig-Reig i que va incloure obres de cor i cobla, a més d’una altra estrena del mateix Brotons. Es tracta de l’obra ‘Per tu, Catalunya’ per a cor i cobla, del mateix Brotons, i grans obres simfòniques per a cor i cobla. Obres poc interpretades, grans peces simfòniques per a cor i cobla com Puigsoliu, de Joaquim Serra; Camperola, d’Eduard Toldrà; el poema Sant Jordi triomfant, de Francesc Pujol; L’oreneta de Queralt, de Manuel Oltra; El testament d’Amèlia, de Joan Lamote de Grignon; Sant Martí de Canigó, de Pau Casals, i Marinada, d’Antoni Pérez Moya, entre d’altres.

unnamed (6)Josep Maria Sauret, director del Festival de Pasqua, va compartir la direcció amb Salvador Brotons. FOTO: Jordi Prat

Música barroca i cant coral

Les propostes d’avui Divendres Sant s’han iniciat amb música barroca. La Casa Duran i Sanpere ha estat l’escenari on el violoncel·lista barroc Guillermo Turina i la clavecinista Eva del Campo han recordat la figura i obra d’un referent de l’època, Pau Vidal. Turina i Del Campo han interpretat també partitures recuperades de l’Arxiu Comarcal de la Segarra. També avui divendres a les 21 hores, la Coral Sant Jordi oferirà un recital de música vocal basat en cançons d’ahir i d’avui.

unnamed (7)