Entrevista a Albert Guinovart en motiu del seu concert al Festival de Pasqua

El pianista i compositor Albert Guinovart i el Cor Jove de l’Orfeó Català inauguraran oficialment el 8è Festival de Pasqua de Cervera.

El concert tindrà lloc aquest dissabte 24 de març a les 21 hores, al Paranimf de la Universitat de Cervera.

Albert Guinovart és un dels músics més complets i polifacètics actuals. La seva activitat professional es divideix entre la seva dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent. Enguany és l’artista resident del Palau de la Música Catalana.

1. Què ens depara el vostre concert? Què hi podrem escoltar?

Hi podreu escoltar la meva última obra gran, perquè alguna cosa petita he fet després, que és el Rèquiem. És una obra encàrrec de la meva residència al Palau de la Música, ja que aquesta temporada 2017-2018 en sóc l’artista resident. He fet concerts com a pianista tocant altres obres, però l’encàrrec principal era aquest Requiem, que vaig estrenar amb el Cor Jove de l’Orfeó Català amb 3 solistes i amb l’Orquestra de les Balears. Aquesta versió que presentem a Cervera n’és una versió reduïda, perquè no hi ha orquestra. D’aquesta manera, llueix molt més el cor i les paraules del Requiem encara cobren més importància. Jo diria que té una dimensió, segurament, més religiosa que amb l’orquestra.

2. Al Festival de Pasqua d’enguany hi presentaràs per primera vegada una versió per a cor i piano del teu propi Rèquiem, amb el Cor Jove de l’Orfeó Català. Què és el que més ens pot sorprendre d’aquesta nova versió?

Diguem que la gràcia d’aquesta versió és que l’autor està al piano – jo mateix l’estaré acompanyant. Després, també té una altra particularitat i és que totes les parts dels solistes estan repartides entre la gent del cor, és a dir, que hi ha més de tres solistes. D’aquesta manera, el públic va veient molta gent diferent fent els solos.

3. En aquest concert veurem tant la seva faceta de compositor com la d’intèrpret. Amb quina de les dues s’identifica més?

Jo crec que la meva tasca com a compositor està totalment influïda per la d’intèrpret i viceversa, però la meva carrera va iniciar-se com a intèrpret i continuo trepitjant escenaris, no només tocant la meva música, sinó també fent repertori. Llavors, el meu creixement com a compositor, primer, es veu molt influenciat pel tipus de repertori de piano que jo toco, que és bàsicament romanticisme, impressionisme i classicisme, i després hi ha una altra influència que no és musical sinó conceptual, que és que moltes vegades la música contemporània, avui dia, pot ser molt interessant, però hi ha gent que es queixa que no connecta amb el públic. Jo això no ho puc viure, perquè si com a intèrpret sempre vols satisfer al públic, doncs com a autor també em veig molt influït per aquesta idea conceptual de connectar i agradar, per això faig la meva música pensant que l’ha de rebre algú i que no només m’ha de satisfer a mi mateix.

4. Com ha estat el treball amb el Cor Jove de l’Orfeó Català?

Bé, jo ja havia treballat amb ells anteriorment, en diverses ocasions. El que passa és que els cors són com els rius, vull dir que quan passen dos anys, veus altres cares. Tot i això, la meva experiència amb el Cor Jove ha estat creixent i cada vegada més intensa. Vaig començar a treballar amb la Conxita Garcia abans que fos la directora del Liceu, i des que Esteve Nabona n’és el director, doncs hem tingut moltes experiències plegats. Fins i tot aquest any ha sortit un disc d’un concert que vam fer fa tres anys al Palau de la Música, que es diu “Musicals”. Amb això vull dir que hi tinc una bona relació, i, com que ja els conec, moltes vegades escric pensant en ells. A més, l’Esteve Nabona ja coneix la meva música i no li haig de dir com s’han de fer les coses, perquè ell ja ho entén a la primera. És un cor amb unes prestacions de nivell professional, però amb l’entusiasme de la gent jove que està començant. També haig de dir que el Requiem, encara que sigui força amable d’escoltar, no és fàcil de cantar, i ells ho fan estupendament.

5. Què significa per vostè poder tornar a actuar al Festival de Pasqua d’enguany?

Per a mi és un plaer poder tornar a actuar al Festival de Cervera, després de 6 anys. La primera vegada, vaig estrenar una de les meves obres més celebrades, que és els valsos poètics que vaig fer en homenatge a Granados. En tinc molt bon record d’aquell concert i, a més, és un Festival que es basa en els compositors catalans i en homenatjar-los. Em sembla que és de justícia agrair aquesta iniciativa, perquè hi ha molts festivals, però que miren cap a altres bandes, i aquest és molt especial per això i molt estimat per tots els músics del país.