Entrevista al pianista Jordi Masó, sobre el seu concert al Festival de Pasqua

El pianista Jordi Masó protagonitzarà un dels concerts de vespre del Festival de Pasqua d’enguany.

El concert tindrà lloc el dissabte 31 de març a les 19 hores, al Paranimf de la Universitat de Cervera.

Guardonat amb l’Associated Royal Academy of Music (ARAM) a Londres i aclamat per la crítica, Jordi Masó es posiciona com un dels grans pianistes del nostre país. Durant la seva trajectòria, ha estrenat moltes obres d’importants compositors actuals i ha gravat més de cinquanta discs.

 

 1. Què ens depara el teu concert? Què hi podrem escoltar?

S’hi podrà escoltar la integral de les “Cançons i danses” de Frederic Mompou en combinació (o, millor dit, en diàleg) amb una selecció de masurques de Chopin.

2. El programa que estrenaràs al Festival de Pasqua d’enguany ha estat pensat íntegrament per a l’ocasió. Com ha sorgit la idea de combinar obres de Frederic Mompou i Frédéric Chopin?

Sí, és un programa pensat per l’ocasió, tot i que jo ja feia temps que tenia ganes de tocar en concert totes les Cançons i danses de Mompou. Les vaig enregistrar per a Naxos fa vint anys i les he anat tocant en concert sovint. Mai les havia tocat totes en un mateix recital, però. Quan el festival m’ho va proposar em va fer molta il·lusió!

Alternar les peces de Mompou amb masurques de Chopin em va semblar una combinació perfecta: són tantes les similituds entre els dos compositors (més enllà de la coincidència del nom de pila): els dos van viure a París, els dos estimaven el piano, les formes breus, tendien a la malenconia en les seves composicions, i, de tant en tant, s’inspiraven en la música popular dels seus països (Mompou en la majoria de les “Cançons i danses”, Chopin en les seves “masurques” i “poloneses”).

3. Què té de singular la integral de les cançons i danses de Frederic Mompou que interpretaràs al Festival de Pasqua?

Les “Cançons i danses” no és un cicle, per tant, rarament s’interpreten totes les peces en un mateix concert. Mompou les va compondre al llarg de més de 50 anys i és molt interessant veure l’evolució del seu llenguatge: des de la simplicitat naïf de les primeres cançons fins a les elaboracions més dissonants i de contrapunt més treballat de les últimes. Això és perceptible només si s’escolten les 13 cançons i danses en una mateixa sessió.

4. Vas iniciar els teus estudis com a pianista al conservatori de Granollers i vas acabar graduant-te a la Royal Academy of Music de Londres amb la màxima distinció. Què t’endús d’aquesta etapa a Londres?

Van ser quatre anys inoblidables! Llargues classes de piano amb dos grans professors, classes de cambra (amb els membres del Quartet Amadeus, ni més ni menys!), anava a concerts dels millors músics del moment (i a uns preus irrisoris!)… Crec que encara avui sortir a fora i veure món és molt aconsellable! 

5. El prestigiós crític nord-americà Harold C. Schomberg va qualificar-te com a “un pianista sòlid i intel·ligent”. Si haguessis de qualificar-te a tu mateix, com et definiries com a pianista?

Els pianistes que m’agraden combinen fidelitat a la partitura i imaginació. Per tant, m’agradaria ser un pianista sobri però no avorrit, atrevit però no esbojarrat. No sé si ho aconsegueixo.

6. Què significa per tu actuar al Festival de Pasqua d’enguany?

És un Festival de molt prestigi que està fent molt per la difusió de la música del país. I si em fa feliç participar-hi és perquè jo també, dins les meves modestes capacitats, he dedicat part dels meus esforços a divulgar la música catalana, tant en discos com en concerts. Segur que a Cervera em sentiré com a casa!

 

Vols assistir al concert de Jordi Masó? Més informació i entrades AQUÍ.