Entrevista a Josep Prats de la Coral Cantiga sobre el seu concert al Festival de Pasqua

La Coral Cantiga, fundada l’any 1961, protagonitzarà un dels concerts del Festival de Pasqua de Cervera d’enguany sota la direcció de Josep Prats.

La coral oferirà un concert únic, pensat íntegrament per a l’ocasió, el divendres 30 de març a les 21 hores, al Paranimf de la Universitat de Cervera.

Josep Prats dirigeix la Coral Cantiga des de l’any 1981. Ha estat professor de l’Institut del Teatre i del Conservatori Superior de Música del Liceu, director associat del Coro de Radiotelevisión Española (Madrid) i director convidat de nombrosos cors, tant amateurs com professionals, a més d’haver treballat en nombrosos festivals corals tant nacionals com internacionals.

1. Què ens depara el vostre concert? Què hi podrem escoltar?

El concert d’enguany de Cervera per a nosaltres és un concert molt especial i òbviament serà de música polifònica catalana tant a la primera com a la segona part. Hi podreu escoltar obres de compositors del segle XX i actuals, incloent música religiosa.

2. El programa que estrenareu al Festival de Pasqua d’enguany ha estat pensat íntegrament per a l’ocasió. Com s’ha fet la selecció de les obres que interpretareu i quin és l’objectiu?

Com que el concert es fa per Setmana Santa, hem pensat que seria una bona idea incloure-hi música religiosa. En aquest sentit farem tota la segona part de música amb compositors tan consagrats i que ja no estan entre nosaltres com Frederic Mompou i Manuel Oltra, o bé compositors d’ara com Xavier Pastrana o Josep Vila i Eduard Vila.
També ens ha semblat interessant la idea de fer una espècie de reivindicació dels clàssics del segle XX amb partitures de Xavier Montsalvatge i Eduard Toldrà i, a part, una cançó de Frederic Mompou. Ens sembla que això dóna una perspectiva global del segle XX i de la música que es fa actualment.

3. Què caracteritza a la Coral Cantiga? Com la definiries?

No sé com la definiria. És un cor que canta en formats diferents. Fa tant repertori clàssic – com són oratoris, rèquiems etc. – com repertori de música popular. Si alguna cosa la caracteritza és que en els darrers anys s’ha distingit bastant per fer espectacles multidisciplinaris, on hem treballat molt amb gent del teatre. Hem fet espectacles de poesia sobre Federico García Lorca, poetes catalans, un monogràfic sobre mossèn Cinto… moltes coses diferents. De fet, fa poc vam estrenar un musical que vam encomanar a l’Albert Guinovart i que ens va dirigir Joan Lluís Bozzo, que era una espècie de sàtira sobre el món dels mòbils. Intentem que hi hagi una certa versatilitat en les propostes del cor.

4. Dirigeixes la Coral Cantiga des de l’any 1981. Com ha evolucionat la coral durant aquests 37 anys?

És possible que fa quaranta anys tingués una mica més de reivindicació cultural. Fins fa poc ens dedicàvem fonamentalment a fer música, a fer-la el millor que sabíem. Ara em sembla que tornem a reivindicar. Però no sabria dir quina és la diferència entre abans i ara. És un cor que sempre ha estat molt estable. És un cor on la gent s’hi queda durant molt de temps i, per tant, això ha donat també una certa estabilitat a la seva prestació vocal.

5. Què en penses del moviment coral a Catalunya?

Penso que progressa i que progressa bé. Cada vegada hi ha més cors de primera categoria – i crec que això és molt encomiable – no només a grans ciutats sinó a molts llocs. El fet que l’Esmuc hagi treballat tant el tema de la direcció coral ha fet que hi hagi molta gent preparada, i la gent preparada és la que aconsegueix bons resultats, a nivell de direcció coral. Una altra cosa és el suport institucional que hi ha al darrera de tot això, però aquest és un tema que seria molt llarg de parlar. Jo crec que encara no se’ns fa prou cas.

6. Què significa per tu actuar al Festival de Pasqua d’enguany?

Jo crec que el Festival de Pasqua és un Festival molt genuí, en el sentit que reivindica la música catalana i està dedicat íntegrament a la música catalana. A més a més, és l’únic que tenim a Catalunya, per tant, jo només tinc elogis per aquesta idea, elogis per a Xavier Puig que és qui ho va idear i elogis per qui està fent que tot això es mantingui i tiri endavant, perquè em sembla que cal reivindicar-nos més com a cultura.