Entrevista a Antoni Ros Marbà en motiu del seu concert al Festival de Pasqua

El mestre Antoni Ros Marbà és el padrí de l’edició d’enguany del Festival de Pasqua i el seu principal protagonista.

El director presentarà en primícia a Cervera el concert de celebració del 80è aniversari del seu naixement dirigint la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, i estrenarà la seva nova sardana, “Quatre vegades vint”.

Antoni Ros Marbà és un dels compositors i directors d’orquestra de referència en el nostre país i a nivell internacional. Ha rebut nombrosos premis i ha aconseguit notables èxits tant el en camp simfònic com operístic, dirigint les orquestres més importants de França, Anglaterra, Suïssa, Itàlia, Alemanya, Escan¬dinàvia i en els principals centres musicals d’Amèrica i Japó.

1. Què significa per vostè ser el primer padrí del Festival de Pasqua de Cervera?

És un honor, tenint en compte que és un Festival que ha agafat molt de prestigi i que està dedicat pràcticament als compositors catalans. És donar suport a la música del país, que no sempre està prou ben assistida, per dir-ho d’alguna manera.

2. Vostè actuarà a l’edició d’enguany del Festival de Pasqua dirigint la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona per estrenar el concert de celebració del seu 80è aniversari. Què ens depara aquest concert? Què hi podrem escoltar?

En aquest concert hi ha un petit recull dels millors compositors catalans que han fet un servei extraordinari en la música de cobla. Hi ha molts dels grans pilars de la composició per a cobla, que són Garreta, Toldrà, Joaquim Serra, Manel Oltra, també un compositor que va escriure molt poc per a cobla, però el poc que va escriure era d’una gran qualitat, que va ser Rafel Ferrer, també Ricard Lamote de Grignon, que és un dels noms importants de la nostra música durant el segle XX, Enric Morera i Pau Casals.

Després, hi ha 4 sardanes meves de diferents èpoques, que van des de “Alimara” a l’estrena d’una sardana que es diu “Quatre vegades vint”, que és un viatge en el temps a partir d’un tema adolescent.

3. Quan va començar a compondre la sardana “Quatre vegades vint”, que estrenarà al Festival de Pasqua d’enguany, i què el va inspirar? Podria explicar quin és el significat del títol d’aquesta obra?

No recordo exactament quan la vaig començar a compondre, però està acabada des de fa relativament poc. Respecte a què em va inspirar, hem de tenir en compte que, tal com diu aquella frase, “si ve la inspiració, que em trobi treballant”. Vaig agafar un tema de la meva adolescència, per això dic que és un viatge a partir d’un tema de la meva adolescència. Al llarg de l’obra, surten petites cites d’alguna altra sardana meva i acaba amb un motiu d’una obra que vaig estrenar amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que està formada per 3 homenatges. Va ser de l’homenatge a Toldrà, que vaig agafar aquest últim motiu, ja que és un tema escrit recentment, en la meva maduresa, i d’aquesta manera es tanca aquest viatge, al llarg dels meus 80 anys. El títol, “Quatre vegades vint” significa 80, tal com diuen els francesos, “quatre-vingts”.

4. Durant la seva llarga carrera musical com a director, ha dirigit des de grans orquestres de renom internacional en el camp simfònic als títols més emblemàtics en el camp operístic. En aquesta ocasió dirigirà una cobla. En quin dels tres àmbits se sent més còmode o bé quin és el seu camp preferit?

No n’hi ha cap de preferit. Jo he estat un director majoritàriament simfònic, tot i que és cert que també d’òpera. En el seu temps, Ravel deia que preferiria un bon couplet – una cançó de cabaret – a una mala simfonia. Amb això vull dir que sempre depèn del programa, és a dir, de les obres que fas. Em pot agradar molt dirigir una òpera de Mozart o de Strauss, però també sóc enormement feliç dirigint les simfonies de Brahms o les obres de Ravel, Debussy… dels grans compositors de tots el temps. I, alhora, em fa molt feliç poder dirigir petites joies de la música de cobla, com poden ser les obres de Garreta o Joaquim Serra, Toldrà i un llarg etcètera.

5. Com ha estat el treball amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona per preparar l’estrena Concert de celebració del seu 80è aniversari?

De fet, començarem la setmana que ve. Sempre comencem uns dies abans del concert, però els conec i sé que és una cobla magnífica. Posant-nos en el terreny de la cobla, es tracta d’una cobla puntera i veritablement de referència, per tant, treballar-hi sempre és fàcil.

6. Què significa per vostè actuar al Festival de Pasqua d’enguany?

Doncs serà la segona vegada que actuo al Festival de Pasqua. Vaig actuar-hi fa uns 4 o 5 anys amb un programa en què recordo que hi havia obres de Narcís Bonet i també els “Improperis” de Mompou. Em fa molta il·lusió tornar-hi a actuar, perquè, a més a més, Cervera és una ciutat molt musical; han sortit i estan sortint músics excel·lents. Però, sobre tot, perquè el Festival de Pasqua té aquesta vessant de la música catalana escrita pels compositors catalans. És, una mica, un mirall de la nostra música.