La Julià Carbonell i Salvador Brotons obriran el Festival de Pasqua

  • El concert inaugural d’aquesta 14ª edició tindrà aquest dissabte, 23 de març, a les 20 hores al Paranimf de la Universitat de Cervera
  • Abans, a les 17:30 hores a l’Auditori Municipal, tindrà lloc la conferència: “Mompou i Gerhard, els dos camins de la modernitat” a càrrec de Raül Garrigasait (escriptor i hel·lenista) 

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, sota la direcció del mestre Salvador Brotons, seran els encarregats d’inaugurar la 14ª edició del Festival de Pasqua de Cervera.

El concert tindrà lloc aquest dissabte, 23 de març, a les 20 hores al Paranimf de la Universitat i donarà el tret de sortida oficial a aquest certamen dedicat a la música clàssica catalana.

L’OJC i Salvador Brotons han treballat en un repertori variat i que compta amb una estrena absoluta. Per una banda, s’hi podrà escoltar la “Simfonia a tota orquestra” de Francesc Andreví, compositor segarrenc nascut el 1786, que obrirà el concert. Completaran el programa una relectura de Lamote de Grignon sobre el Pare Antoni Soler, l’obra estrena de Marc Migó “L’èxtasi de Santa Teresa” i la “Simfonia n.3” del mateix Brotons, obra plena de contrastos, colors i expressivitat. 

Abans d’aquest concert inaugural, l’Auditori Municipal acollirà a les 17,30 hores una nova activitat paral·lela. Es tracta de la conferència: “Mompou i Gerhard, els dos camins de la modernitat” a càrrec de Raül Garrigasait (escriptor i hel·lenista). Frederic Mompou i Robert Gerhard, amics des de ben joves, van acabar entenent el fet compositiu de manera oposada. El primer, buscant sempre sonoritats secretes i íntimes; el segon, experimentant amb els elements més innovadors de la modernitat. En Raül Garrigasait, autor brillantíssim de novel·la i assaig i bon coneixedor de la nostra tradició musical, ens guiarà per aquests dos camins estètics i ens farà conèixer la relació entre dos dels més grans exponents de la nostra música. 

Diumenge, 24 de març, seguirà la programació amb la percussionista Núria Andorrà, que ens sorprendrà amb el seu espectacle “Nu.A”. Es tracta d’un espectacle hipnòtic i interdisciplinari on la Núria busca l’apropament als seus orígens servint-se com a instruments de percussió esquelles heretades de la família, pissarres del Pirineu lleidatà i ceràmica de Verdú. 

La setmana vinent, es reprendrà l’activitat musical amb un nou concert el dijous, 28 de març. Anirà a càrrec d’Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada (pianista) i estarà dedicat al 25è aniversari de la mort de Josep Valls i Royo. 

Divendres, 29 de març, s’estrenaran els concerts de proximitat d’enguany. Es tracta d’actuacions curtes que tenen lloc en espais del nucli antic de Cervera i que es repeteixen 2 cops (una sessió a les 11,30 hores i l’altra a les 13 hores). D’aquesta manera, el públic pot assistir a les dues produccions musicals (primer una i després l’altra, en l’ordre que prefereixi). L’Auditori Municipal acollirà el concert d’Albert Guinovart amb “El piano català. Tres poètiques diferents”. En els mateixos horaris, però a la Casa Sabater del carrer Major, Blooming Duo presentarà “Noves sonoritats per a la tradició”. Per tancar la jornada de divendres, el concert de vespre anirà a càrrec del Cor Jove Nacional de Catalunya dirigit per Mireia Barrera amb “La riquesa de la música coral catalana”. 

Dissabte, 30 de març, serà l’últim dia de Festival i també s’iniciarà amb els concerts de proximitat. L’Auditori acollirà “Ressonàncies de silenci” amb Sílvia Vidal (piano) i Ramon Humet (bols tibetans, bols de quars i gong). En les mateixes hores, és a dir, a les 11,30 i a les 13 hores, però a l’Església de Sant Joan, els Dichos Diabolos ens aproparan a “Nigra Sum. Música per a la Verge de Montserrat”.

Per tancar la jornada i també el Festival d’enguany, el Paranimf acollirà un concert de vespre dirigit per Xavier Puig amb Marta Bonet (soprano), Marta Infante, (mezzosoprano), David Alegret (tenor), Jordi Serrano (baríton), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i l’Orquestra Terrassa 48. El concert estarà dedicat a “Francesc Andreví i Ramon Carnicer: dos lleidatans a Madrid”.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.