El Festival de Pasqua rememora la figura de Josep Valls i Royo

Durant la programació, s’interpretaran diverses obres d’aquest compositor i violoncel·lista coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. El certamen també recordarà Ricard Lamote de Grignon en el 125è aniversari del seu naixement

El Festival de Pasqua de Cervera, cada any, homenatja figures destacades de la història de la música clàssica catalana. En aquesta 14ª edició, el certamen cerverí farà un reconeixement a Josep Valls i Royo i a Ricard Lamote de Grignon.
Enguany té lloc el 25è aniversari de la mort del compositor i violoncel·lista, Josep Valls y Royo. Estudià a Barcelona amb Lluís Millet i Enric Morera. El 1924 es traslladà a París, on va continuar els estudis de composició a la Schola Cantorum amb Albert Roussel i Vincent d’Indy, mentre es guanyava la vida com a violoncel·lista. En establir-se la Segona República, Josep Carner fou nomenat cònsol a Le Havre i oferí a Valls el càrrec de vicecònsol. Durant la Guerra Civil tornà a Espanya per lluitar al costat dels republicans. El 1939 retornà a Le Havre, on residí la resta de la seva vida dedicat a la composició musical.
Durant la programació del Festival de Pasqua s’interpretaran diverses de les seves obres. En aquest sentit, el concert més destacat serà òbviament el que porta per nom: “En record de Josep Valls i Royo, en motiu del 25è aniversari de la seva mort”. Arnau Tomàs al violoncel i Mercè Hervada al piano, interpretaran les obres “Complanta” i la “Sonata per a violoncel i piano”. Cal recordar que Arnau Tomàs és membre del reconegut Quartet Casals.
El Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Mireia Barrera, interpretaran el “Díptics de difunts” de Valls sobre un poema de Salvador Espriu. I per últim, el pianista Albert Guinovart recuperarà les “Jovenívoles”, un conjunt de peces curtes inspirades en cançons populars catalanes.
Un altre dels compositors catalans homenatjats serà Ricard Lamote de Grignon, en motiu del 125è aniversari del seu naixement. Justament, en el concert inaugural amb Salvador Brotons i la Julià Carbonell, es podrà escoltar les “Tres sonates del P. Antoni Soler”. En una de les activitats paral·leles del Festival, concretament, en el Concert – presentació del llibre “La viola tenor Parramon”, també es podrà escoltar una obra de Grignon. I el Cor Jove Nacional de Catalunya interpretarà les obres “L’Aire daurat. Cinc poemes sobre interpretacions de poesia xinesa de Marià Manent” i “Cobles a la Verge partera”.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.