El Festival de Pasqua posa èmfasi en el patrimoni musical català

El certamen dedicat a la música clàssica catalana tindrà lloc del 21 al 30 de març de 2024 en diferents espais de la ciutat i s’hi presentaran 10 produccions musicals diferents que es concretaran en 14 concerts

El Festival de Pasqua de Cervera ha presentat la programació oficial d’aquesta 14ª edició que tindrà lloc del 21 al 30 de març en diversos espais de la ciutat.
El certamen dedicat a la música clàssica catalana ha programat 10 produccions musicals diferents que s’acabaran concretant en un total de 14 concerts. Enguany, les tradicions musicals catalanes i el fet de donar protagonisme als compositors i intèrprets del nostre país, seran els eixos principals de la programació.
A més, durant el Festival també es recordarà a dues personalitats de la nostra música: els compositors Ricard Lamote de Grignon (125è aniversari del seu naixement) i molt especialment Josep Valls i Royo (25è aniversari de la seva mort), exiliat a França el 1939 i que mai més va tornar a viure a Catalunya.

Els objectius d’aquesta edició
La direcció artística de Jordi Armengol proposta en aquesta nova edició consolidar el Festival de Pasqua de Cervera dins l’extensa oferta de festivals que trobem arreu de Catalunya, continuant afirmant la personalitat tan distintiva i característica que li atorga el fet d’estar dedicat a la música clàssica catalana i a tot el que l’envolta.
També vol Incidir en aquesta marcada idiosincràsia del Festival i mantenir-ne la condició de referència ineludible dins el món musical català. Igualment, vol aprofundir en la recerca i el coneixement del nostre patrimoni musical, tant del passat com de l’actualitat, per així poder reivindicar com és degut els nostres compositors i intèrprets.
Un altre objectiu és afavorir l’assistència de públic i la descoberta de la música feta a Catalunya per part de totes les capes de la societat amb una política de preus i descomptes molt ambiciosa perquè tothom hi tingui accés.

Una programació extensa i variada
El Festival s’iniciarà el 21 de març amb el tradicional concert escolar que anirà a càrrec de LleidArt Ensemble amb “Les aventures de la Bol i el Ling”. Aquesta actuació vol atansar la música als més petits i que es converteixin en el nou públic del festival del futur.
El concert inaugural tindrà lloc dissabte, 23 de març, al Paranimf amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida dirigida per Salvador Brotons. El dia següent, 24 de març, la percussionista Núria Andorrà ens sorprendrà amb el seu espectacle “Nu.A”.
Després d’una breu pausa, l’activitat musical del Festival de Pasqua es rependrà dijous 28 de març, amb el concert que Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada (pianista) dedicaran al 25è aniversari de la mort de Josep Valls i Royo.
Divendres, 29 de març, s’estrenaran els concerts de proximitat d’enguany. Es tracta d’actuacions curtes que tenen lloc en espais del nucli antic de Cervera i que es repeteixen 2 cops (una sessió a les 11,30 hores i l’altra a les 13 hores). D’aquesta manera, el públic pot assistir a les dues produccions musicals (primer una i després l’altra, en l’ordre que prefereixi). L’Auditori Municipal acollirà el concert d’Albert Guinovart amb “El piano català. Tres poètiques diferents”. En els mateixos horaris, però a la Casa Sabater del carrer Major, Blooming Duo presentarà “Noves sonoritats per a la tradició”. Per tancar la jornada de divendres, el concert de vespre anirà a càrrec del Cor Jove Nacional de Catalunya dirigit per Mireia Barrera amb “La riquesa de la música coral catalana”.
Dissabte, 30 de març, serà l’últim dia de Festival i també s’iniciarà amb els concerts de proximitat. L’Auditori acollirà “Ressonàncies de silenci” amb Sílvia Vidal (piano) i Ramon Humet (bols tibetans, bols de quars i gong). En les mateixes hores, és a dir, a les 11,30 i a les 13 hores, però a l’Església de Sant Joan, els Dichos Diabolos ens aproparan a “Nigra Sum. Música per a la Verge de Montserrat”.
Per tancar la jornada i també el Festival d’enguany, el Paranimf acollirà un concert de vespre dirigit per Xavier Puig amb Marta Bonet (soprano), Marta Infante, (mezzosoprano), David Alegret (tenor), Jordi Serrano (baríton), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i l’Orquestra Terrassa 48. El concert estarà dedicat a “Francesc Andreví i Ramon Carnicer: dos lleidatans a Madrid”.

El Festival de Pasqua també acollirà diverses activitats paral·leles
A més de la programació musical, el Festival també acollirà diverses activitats paral·leles. Del 22 al 30 de març es podrà veure a l’Auditori l’exposició “Alícia de Larrocha, 1923-2023”. La mostra està comissariada per la seva filla, Alícia Torra de Larrocha.
El divendres, 22 de març, tindrà lloc la projecció del documental “Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard”dirigit per Josep Badell i Xavier Bosch.
El dia següent, dissabte, 23 de març, Raül Garrigasait (escriptor i hel·lenista) protagonitzarà la conferència: “Mompou i Gerhard, els dos camins de la modernitat”.
Dimecres, 27 de març, tindrà lloc el Concert – presentació del llibre “La viola tenor Parramon” amb Emmanuel Balssa (viola tenor), Daniel Blanch (piano), Jordi Pinto (autor del llibre), Pere-Andreu Jariod (periodista i divulgador musical).
I, finalment, divendres 29 de març, es projectarà el documental “Les mans d’Alícia”, una obra audiovisual sobre Alícia de Larrocha i que està dirigida per Verònica Font i Yolanda Olmos.
Cal recordar que totes aquestes activitats seran gratuïtes.


Les entrades anticipades pel Festival d’enguany ja estan a la venda
Ja s’ha activat el sistema de venda d’entrades anticipades per a aquesta 14ª edició. Tots els interessats en la música clàssica catalana que vulguin gaudir dels 14 concerts programats en el certamen d’enguany, ja poden adquirir les seves localitats a través d’aquest web.
Com és habitual, i per premiar als usuaris més primerencs, les entrades anticipades gaudeixen d’un 20% de descompte. En els concerts de vespre, es passa dels 18 euros dels a taquilla, als 14 euros si es fa la compra anticipada pel web. Com és habitual, es poden adquirir de forma anticipada les entrades pels concerts de matí per només 6 euros.

El Festival amplia la seva política de descomptes i avantatges amb nous abonaments
En cada edició, s’implementen noves formes de descomptes i avantatges per fer arribar la música clàssica catalana a un públic encara més ampli. Enguany, s’amplien els abonaments i les bonificacions.
D’aquesta manera, els interessats en assistir a més d’un concert poden escollir l’adquisició d’un abonament que els permetrà veure tots els concerts del certamen per només 70 euros, la qual cosa suposa un 40% de descompte. També hi ha abonaments específics per gaudir dels concerts de vespre per només 55 euros. Els concerts matinals també tenen el seu propi abonament, el qual permet gaudir de dos concerts diferents per tan sols 10 euros.
El Festival també segueix amb els acords amb diverses entitats i organitzacions com el Carnet Jove, el Club TRESC i diversos mitjans de comunicació, entre d’altres, per oferir descomptes entre els seus abonats.
També gaudeixen d’importants bonificacions el col·lectiu “Apropa Cultura”, els majors de 65 anys i les famílies monoparentals i/o nombroses. Les diferents opcions de descompte (entrada anticipada o a través d’aquestes rebaixes amb entitats o subscriptors de mitjans) no són acumulables entre elles.

Impuls per apropar la música clàssica als més joves
Amb la voluntat de fer arribar la música clàssica catalana a totes les capes de la societat, el Festival de Pasqua també segueix una especial atenció als més joves. Per aquesta raó, els concerts de vespre tindran un preu de només 6 euros pels menors de 18 anys i de 2 euros en el cas dels concerts matinals.
El certamen referent de la música clàssica catalana tindrà lloc del 21 al 30 de març amb 10 produccions musicals diferents que es concretaran en 14 concerts. A més, també tindran lloc diverses activitats paral·leles en forma de projeccions documentals, una conferència, una exposició i un concert-presentació d’un llibre.
El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.