Entrevista a l’organista Guido Iotti, sobre el seu concert al Festival de Pasqua

L’organista italià Guido Iotti serà l’artista que farà sonar els tubs de l’orgue Francesco Tepatti de l’Església de Sant Agustí en l’edició d’enguany del Festival de Pasqua de Cervera.

L’italià oferirà un únic concert que tindrà lloc el diumenge 1 d’abril a les 19 hores a l’Església de Sant Agustí de Cervera i que posarà en relleu el valor històric d’un orgue de més d’un segle d’antiguitat.

Nascut a Gènova (Itàlia), Guido Iotti ha actuat com a solista d’orgue i clavecí arreu d’Europa i a Amèrica, on també ha donat conferències. Actualment és professor de repertori d’orgue a l’ESMUC i dirigeix el Curs d’Orgue del Maresme des de l’any 1999, un curs que compta amb el mestratge d’organistes-pedagogs de prestigi internacional.

 

 1. Què ens depara el teu concert? Què hi podrem escoltar?

He plantejat el programa fent una mostra de l’evolució històrica del repertori català per a Orgue des del Barroc fins el Modern passant pel Clàssic i el Romàntic, amb obres de fàcil fruïment per al públic.

2. Què significa per tu poder tocar un orgue romàntic del 1895 de gran valor històric, com és l’orgue Francesco Tepatti de l’església de Sant Agustí de Cervera?

És un instrument que permet tocar un ample Repertori. Clar que el romàntic és el més adequat, perquè permet sentir les sonoritats i els timbres pensats expressament per a aquesta música; d’altra banda, el seu valor històric permet que es puguin apreciar també els seus timbres per a altres estils, amb combinacions molt interessants.

3. El programa que estrenaràs al Festival de Pasqua d’enguany ha estat pensat íntegrament per a l’ocasió. Com s’ha fet la selecció de les obres i quin és l’objectiu?

Sí, el programa està fet a mida per a aquest concert que, com he dit, és una mica un recorregut històric; per fer això he fet servir obres que ja tenia a mà, altres de les quals en coneixia l’existència i m’ha semblat bé posar-les. Fins i tot he fet una mica de recerca a la BNC descobrint una ‘’Sonata’’ d’estil operístic de R. Carnicer i el ‘’Díptic Montserratí’’ de F. Civil, sobre el ‘’Virolai’’ elaborat amb molt de sentit poètic.

4. L’orgue és un instrument poc habitual. Com i quan vas descobrir la teva passió per aquest instrument?

La Música de Bach m’ha atret des del principi; després, els meus interessos s’han ampliat als altres estils i autors; però sempre m’ha encantat tocar a l’església i la sonoritat de l’orgue. A més d’interpretar Bach, que és la música ideal per a l’instrument de Cabrera de Mar on comparteixo sovint la tasca d’organista amb la meva dona, Carme Godall, també concertista, estic molt a gust en situacions diferents, com a Cervera, on hi trobo valors diferents però igualment importants per valorar.

5. Creus que la figura de l’organista a l’església s’està perdent?

Ara mateix estic fent de Director a l’ESMUC d’un PFM sobre aquest tema; és curiós que en el moment actual, després de tots els importants Concilis de L’Església Catòlica que valoren aquesta figura, encara actualment l’Organista d’Església de vegades no té una clara identitat i funció; per a mi, un fet important és saber posar una mica de creativitat, jo també interpreto alguna composició meva. Per exemple, aquesta Pasqua ja hem plantejat a Cabrera, amb el noi que toca les campanes, de tocar, en algun moment, Orgue i Campanes del campanar junts.

6. Vas néixer a Gènova i vas iniciar la teva formació musical a Itàlia. Actualment ets concertista i també professor d’orgue al Conservatori Superior de Música de Catalunya. Per què has decidit quedar-te a Catalunya?

Efectivament, no visc tot l’any a Catalunya, estic més temps a Itàlia, on tinc vàries activitats; estic concretament vinculat a Catalunya, perquè estic casat amb la Carme, i formo part de l’organització de les activitats musicals a Cabrera de Mar dins de l’Església, l’Escola de Música, amb Cursos i festivals importants; cal destacar el Curs que estem proposant per al proper estiu, final d’agost-inici de setembre, amb la participació del professor austríac Michael Radulescu; amb el qual també, al costat de la música de Bach, sempre proposem repertori coral català. A més, vaig guanyar les oposicions de Professor de Repertori d’Orgue a l’ESMUC, una institució veritablement important en l’àmbit musical a Barcelona.

7. Què significa per tu actuar al Festival de Pasqua d’enguany?

Estic molt content perquè per a mi es una ocasió molt important per fer conèixer un Repertori i un instrument que mereix ser valorat, i això significa actuar una mica amb la missió que tenim, de difondre i fer conèixer aquests valors, també com va a remarcar el Director de l’ESMUC, el Pep Borràs, durant una reunió: ‘’tenim que fer conèixer el nostre patrimoni a tothom’’.

 

Vols assistir al concert de Guido Iotti? Més informació i entrades AQUÍ.